A világ összes egzotikus aromás fűszere közül semmi sem hasonlítható a chioszi masztixhoz, a Pistacia lentiscus fáról csöpögő gyanta-tearhez. A szüret idején hagyják, hogy a masztix lecsöpögjön a törzsről és az ágakról, majd összegyűjtik, válogatják, tisztítják és világszerte exportálják.
Egy rövid bevezető szó: masztix gumi
A Chios Mastic (rágógumi) a világ nagy része által rágógumiként ismert, egyedülálló OEM termék, amelynek csak a görög Chios szigetén, az Égei-tenger keleti részén található az otthona.
A masztix már az ókor óta híres gyógyhatásairól, és természetesen fűszerként is, amelyet évszázadok óta használnak, de a modern konyhában is megtalálja a felhasználását.
A hagyományos görög konyhában a masztika finom, titokzatos ízesítője a süteményeknek, krémes desszerteknek, pudingoknak és fagylaltoknak. Nagyon régóta használják desztillált alkoholos italok ízesítésére is.
A kortárs görög konyhában ez egy olyan összetevő, amely nagymértékben megragadta a szakácsok fantáziáját, különösen a következő ételek kísérőjeként:
- paradicsomszószok
- hal
- baromfi, bárány- és sertéshús
A masztix íze kiemelkedő a csokoládéval, citrommal, más citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel stb. párosított bormártásokban.
A masztix rendkívül sokoldalú, szokatlan és egzotikus ízesítésre alkalmas.
A receptek különböző masztixot igényelnek
A chios-i masztixot sokféle formában árulják. Ha fűszerként szeretnénk használni, valószínűleg a legjobb, ha kristályokat vásárolunk, amelyek a többi fűszerhez hasonlóan megőrzik az ízüket, és szükség szerint őröljük meg őket.
Masztipor
A masztixot már finom porrá zúzva is lehet vásárolni, amelyet ugyanilyen mennyiségben frissen őrölhetünk. Ezt a terméket általában maláta-dextrinnel keverik (60% masztix – 40% maláta-dextrin kombinációban). Ez a kombináció alkalmas sütéshez.
A frissen őrölt vagy kereskedelmi forgalomban kapható masztixport óvatosan kell használni, mivel nagyon erős ízű.
Esszenciális masztix olaj
Létezik a masztix illóolaj is, amely rendkívül hatékony. Néhány csepp elég az ételek és italok ízesítéséhez.
Masztix víz
Létezik desztillált masztixvíz is, amely hasonló a rózsa- és narancsvirágvízhez, de sokkal enyhébb ízű, mint az egész kristályok, a por vagy az illóolaj.
Masztix-ízű szeszes italok
Egy másik lehetőség a masztix-ízű szeszes italok, amelyek főzéshez és sütéshez, valamint más alkoholos italok készítéséhez is felhasználhatók.